TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są jednym z drogich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE
Nie właśnie dobrze smakują, lecz również są korzystny nacisk na bliskie zdrowie. Niektóre z korzyści jakie stosuje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety wyniki też mogą istnieć jeszcze szkodliwe.
Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to pierwsze źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wydobywa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie oddziałują na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za dobre funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).
Truskawki toż w 90% woda, oprócz której owoce mają dużo błonnika, węglowodanów oraz białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natury
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Strona ta wynika z ochronnego działania owoców na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz również zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki jest działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na rozwój liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału także indywidualnych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na istnienie i produkcję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają nasz organizm z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno kierowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), także ogromnej porcji witaminy C, ułatwia branie tego pierwiastka. Dlatego zajmuje się wegetarianom także osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których mówić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że może toż żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole stojące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i wdrażania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co stanowi znacznie obowiązujące w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne żyć poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą dodawać się do powstawania reakcji alergicznych i powodować bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wpływać uczulenia.
Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie radzi się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wielką ich wielkość w skutkach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zdaje się ich życia kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo wygodne i bardzo powszechne w polskim regionie, sezon zaczyna się pod koniec miesiąca i utrzymuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo wykorzystać w kuchni na ogromne sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa