Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest czynnikiem, który w systemie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera i układ nerwowy. Pamiętamy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie zastanawiamy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Przedstawia się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli odmiany tego pierwiastka, dzielą się między sobą, oraz brak równowagi pomiędzy nimi umie sprawić do niedoborów. Niczym je zidentyfikować oraz czy któryś z tych gatunków jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Pojęcie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni element, należy spożywać produkty mające znaczną zawartość żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z którym jesteśmy do robienia. Aby zadbać o odpowiedni stan tej treści we naturze, należy nie tylko dobrze komponować posiłki, ale również wchodzić w nich produkty zwiększające przyswajalność żelaza. Należą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można także korzystać w budowie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w jaki twórz uniknąć niedoborów, które w konsekwencji jadą do niekorzystnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak szybko odróżnić produkty duże w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie stoi w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wyniknąć w ciele i kolejnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w współczesnym w morzem mięsie czy produktach morza. Warto jednak pamiętać, że mięso wołowe może zawierać blisko 45% żelaza hemowego, przecież jego przyjmowana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród ostatniego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, więc gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, dokładnie w otoczeniu witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, czyli „bez krwi”, to żelazo powstające ze centrów roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego rodzaju strączki, takie jak fasola czy soczewica, a ponadto buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego rodzaju są także zioła, w ostatnim bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy tworzyć na pomocy, że przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych jest słaba (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na skuteczniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a ponadto sięgać po artykuły o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?